Schilderijen waarop kinderen staan afgebeeld vormen de inspiratie voor onze cultuurprentenboeken. Vaak zijn dat portretschilderingen die zijn gemaakt op verzoek van trotse ouders. Die willen hun kinderen graag zo mooi mogelijk afgebeeld zien. Maar een goede schilder gaat een stapje verder en geeft ons een kijkje in de dromen, wensen, verwachtingen, plannen en gevoelens van de geportretteerde. En natuurlijk zijn er ook schilderijen waarop kinderen ronddollen, met iets bezig zijn en de lust van het leven uitstralen, maar soms ook de smart ervan ervaren. Het is de kunst voor de auteur van het prentenboek om de lezer te boeien met een verhaal dat de verbeelding van het schilderij weergeeft. De illustrator geeft dat verhaal dan vervolgens een eigen gezicht. En de lezer kan ook nog eens naar het achterliggende doek kijken om alles extra mee te voelen.
Barbara Vandersteen is de vaste auteur van de reeks. Het is een pseudoniem van een dochter-vader-combinatie (Barbara Capel en Theo Capel). Informatie over de illustratoren staat op de pagina’s van de prentenboeken zelf.
Klik op de titels hieronder om naar de pagina van elk prentenboek te gaan. Tot nu toe zijn verschenen:
Van welke prins is die hond
Een prentenboek over drie broertjes (prinsjes) die een hond vinden. Bestel dit boek.
Myrthe is een zielig meisje
Achteraf gezien hadden we het misschien beter ‘Is Myrthe een zielig meisje?’ moeten noemen, want het komt allemaal goed met haar. Bestel dit boek.
Jeroen de Pannekoekenkampioen
Een schilderij van Gabriël Metsu vormde de inspiratie voor dit verhaal over een jongen die vindt dat er meer op de wereld (en op zijn bord) moet zijn dan broccoli. Bestel dit boek.
De reeks wordt voortgezet. Suggesties voor een inspirerend schilderij zijn altijd welkom.